Aseara nu aveam somn si m-am uitat pe cateva pagini ale unor "profesional photographer". Daca ei nu vor sa inteleaga ca sunt total pe langa problema, macar voi posibilii clienti sa aveti habar ce sa cereti de la un "profesional photographer" .
Fie ca esti profesionist sau amator, sunt cateva greseli foarte comune in fotografie. Daca profesionistii le incalca ( din rutina, oboseala, cu buna stiinta, etc ), incepatorii ( = posesor al unui DSLR < de 1 an, cu titulatura de "fotograf profesionist" ) le fac din lipsa cunostintelor minime din punct de vedere fotografic . Ordinea lor este pur aleatorie .
1. Ochii rosii ( red eyes ) - la prima vedere poate fi un defect mic, dar face diferenta dintre o fotografie la care sa te uiti cu placere si o banala poza. Pentru a evita aceasta problema, este ideal sa lucrati cat mai mult cu lumina naturala si sa evitati sa folositi blitz-ul direct in ochii modelului. Daca totusi ai facut aceasta greseala, poti macar sa ai bunul simt sa remediezi aceasta problema intr-un program de editare.
2. Ai DSLR, dar tragi constant pe auto ? Pentru ce sa dai atatia bani pe o camera, cand poti sa cumperi un aparat foto compact la fel de bun, care face aproximativ aceeasi treaba pe auto.
3. Te uiti la pozele altor fotografi si esti de parere ca daca ai avea o camera mai buna si lentile mai bune ai putea face fotografii la fel de bune ca ei. Conteaza foarte mult echipamentul, dar in aceeasi masura se poate observa si cand un fotograf este limitat sau depasit de echipamentul pe care il are.
4. Subiectul fotografiei si incadrarea. Este total gresita asezarea modelului in mijlocul cadrului ( sunt si exceptii, dar asta e alta discutie ). Distanta prea mare fata de subiect ( foloseste zoom-ul ) si fotografiile incarcate in care nu reusesti sa distingi care este subiectul, sunt alte greseli comune .A se evita sa taiati cadrele de la incheieturile membrelor inferioare si superioare, atunci cand fotografiati modele. Pentru portrete, sunt recomandate lentilele de la 50 mm in sus, pentru ca cele inferioare acestei plaje au tendinta de a distorsiona subiectul (atunci cand vine vb de fotografia de portret) .
5. Fotografiile defocalizate . Se intampla la toata lumea, insa regula e simpla " E defocalizata, nu te lauzi cu ea " !
6. Contrastele exagerate. Multi fotografi incepatori maresc contrastul fotografiilor pentru a obtine "claritate" in imaginile lor.
7. Fotografii supraexpuse/subexpuse ( care abunda de lumina, sau au nevoie de lumina ). Se intampla si am un singur lucru de spus " practica e mama invataturii" .
8. Zgomotul de imagine si rezolutia proasta. Ambele merg mana in mana si fac fotografia sa arate dezgustator.
9. Culoarea fotografiilor. Pana la urma este o chestiune de gust si interpretare a fotografului, dar trebuie evitate toate imaginile ingalbenite,rosii, etc.
10. "Lasa o rezolv in Photoshop ! " .. am auzit de foarte multe ori aceasta replica. E drept poti face foarte multe lucruri in programele de editare foto, dar usor usor pierdem esenta a ceea ce inseamna cu adevarat fotografia.
E posibil sa fi omis unele aspecte, dar cred ca aceastea sunt esentiale si cele mai comune greseli. Daca v-a invatat macar cateva lucruri pe care nu le stiaiti despre fotografie, dati un share cu prietenii vostri. Multumesc !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu